donderdag 2 januari 2014

Een beetje dichter...

Eigen teksten gebruiken in je journaal voegt een extra dimensie toe.
Taalknutselgereedschap
Rijm, ritme, klankovereenkomst, zelfbedachte woorden,  opsommingen: allemaal ‘tools’ die schrijvers graag gebruiken. Met het juiste taalknutselgereedschap  kun je simpele zinnen poëtisch maken.

Typografie toepassen:  Hak een zin in korte stukjes en zet die onder elkaar         
en
het ziet er
uit
als
een gedicht. 

Hergebruik. Mooie woorden hoef je niet altijd zelf te bedenken. Ook andermans mooie woorden mag je gebruiken. Lees mooie teksten en schrijf dingen die je raken op en hergebruik ze op je eigen manier.

Vergelijken:  de wind was als een dolgedraaide ventilator, ging tekeer als een reuzenbladblazer, als het gehijg van een kudde olifanten. Zoek overeenkomsten en vergelijk je onderwerp daarmee. Je wordt steeds inventiever in het vinden van originele vergelijkingen. 

Volgorde van de woorden omdraaien: Het kan nadruk geven en aandacht leggen op een 
woord.  Mijn dag was verprutst. Verprutst was mijn dag! Mijn dag…verprutst.

Verrassend combineren: Zet dingen bij elkaar die je niet zo snel bij elkaar verwacht.  Verkeersinfarct is daar een mooi voorbeeld van. Maak verrassende combinaties zodat je dingen krijgt als bijtgesprek, kriebelkleuren, stroopgedachten, kwebbelbladeren, luie regen, huppelgeluid, runderhotel etc.

Herhalen van het belangrijke woord in je zin of zelfs een hele zin maakt de nadruk sterker. De wind was warm. Zacht en warm. Ach…zo zacht..

Durf ook een beetje dichter te zijn.