Wednesday, July 20, 2011

Een schildercollage


Kan ik je enthousiast maken voor een schildercollage? Tenminste, zo noem ik ze, want ik weet er geen andere naam voor en de naam is ook niet belangrijk.
Nodig:
                        een journaalpagina
                        wat tijdschriften, lijm 
                        aquarelverf en/of acrylverf
                        kleurpotloden.
                        eventueel een tubetje goudverf
                           
Ga in je tijdschriften op zoek naar een stukje ‘beeld’ van waaruit je wilt vertrekken. Het kan van alles zijn, een gezicht, een mond of oog, een foto van een lapje stof met een mooie structuur, maar ook een heel mens of een groepje gezichten. Het gevonden beeld wordt je uitgangspunt, de rest vloeit daar uit voort. Niet te veel plaatjes gebruiken en vooral niet te groot. Het tekenen en schilderen wordt de hoofdzaak.

Leg het gekozen beeld op je pagina.  Heb je meer dan één plaatje, arrangeer ze dan zo dat ze ‘met elkaar te maken hebben’. (Je kunt ze ook zo leggen dat ze elkaar gedeeltelijk overlappen). Nog niet plakken.

Bedenk hoe je de rest van het blad wilt gaan vullen en schets dat eerst op je papier. Ga uit van de lijnen van je gevonden beeld en 'speel' ze verder uit over je pagina.  Maar je kunt ook gewoon beginnen en zien waar het heen wil.

Geef met sterk verdunde aquarel of acrylverf de hele pagina een onderkleur.(Omdat je moet wachten tot de dingen droog zijn, is het plezierig om maar meteen drie pagina’s te maken, dan kun je altijd op een ander vel verder werken, want ik waarschuw je, dit is verslavend!)
             
Plak - als het droog is -je plaatjes vast en ga je dan te buiten met verf (zowel acryl als aquarel), potloden, kleurstiften en eventueel goudverf om er een geheel van te maken. Maak er een feest van en werk gerust aan drie dingen tegelijk!
Schrijf er omheen. Schrijf over wat er maar in je opkomt....               

No comments:

Post a Comment