woensdag 2 mei 2018

Theezakjes 2 (een ‘tea-torial..’).





Hoewel ik een koffiedrinker ben verzamel ik gebruikte rooibos theezakjes.
Ik maakte al ooit eens afdrukken van de natte zakjes (zie een eerdere post op dit blog). Dat was een soort ‘stempelen’ en van de vlekken maakte ik dan wat ik er in zag.   



Maar ik ontdekte dat er nog veel meer mee kan.  Tegenwoordig leg ik de gebruikte theezakjes op een groot bord en laat ze goed drogen. Daarna maak ik ze voorzichtig open en schud de droge thee er uit. Ik hou van de vlekkerige structuur en vooral van de kleur die ze dan hebben. 

Je kunt ze nu open scheuren en als een soort canvasjes gebruiken door er op te tekenen en schilderen.  Ik plak ze (met een gewone lijmstift) eerst op een stevige papieren ondergrond en ga ze daarna te lijf  met een fineliner (Macron) en wat aquarelverf.
Ook (of misschien wel juist !!) als ze gescheurd en gefrommeld zijn, zijn ze interessant, je kunt er omheen en tussendoor werken met aquarel of verdunde ecoline. 

Hieronder  heb ik losse stukjes van een gescheurd zakje opgeplakt en daarna met vulpeninkt (Quinck) omwerkt omdat die zo mooi verkleurt. Daarna zag ik er mannetjes in met borstelkoppen. Je hoeft alleen gezichtjes en voetjes te tekenen om de illusie  compleet te maken. 

Zo’n gescheurd zakje kun je ook opplakken en met een fijn pennetje ‘repareren’, door rijgdraadjes en zigzagsteekjes bij de scheuren te tekenen. Of er een ‘hemdje’ uit te knippen of ‘zakjes’op te ‘naaien’. 

En bij een mooi gevlekt exemplaar is er niet heel veel nodig om er een klein kunstwerkje van te maken.


Onlangs kreeg ik van Erna een doosje smerige thee waarvan zij had ontdekt dat het prachtig lavendelkleurige vlekken gaf. (Lord Nelson, Cherry Kiss)  Ik maakt er vlekken mee door het zakje telkens op een stuk stevig tekenpapier uit te drukken en de vlekken te laten drogen. Mooie vaalpaarse afdrukken waar ik geweldige koppen in zag.  De koppen zijn in een kader gezet op de manier die ik heb afgekeken van Leni van den Berge van de  Roofprintpers. (Kijk zeker even op haar site!  http://www.deroofprintpers.nl/1000_idioten.html 




3 opmerkingen:

  1. Nog even geen tijd maar ik ga zeker ook eens met theezakjes spelen in de zomer! Mooi Jenny!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is echt geweldig hoe je dit voor elkaar krijgt jenny.
    Bedankt dat je omschreven hebt hoe je te werk bent
    gegaan, ik ga het zeker eens proberen. Dat repareren
    van zo'n gescheurd zakje, echt fantastisch.
    De borstelkop mannetjes ook heel mooi. Ze zijn gewoon allemaal UNIEK.....

    Lieve groet,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig Jenny, toevallig dacht ik er laatst ook aan om ze te gaan bewaren. Misschien komen er dan ook wel koningen naar mij...

    BeantwoordenVerwijderen