Kleine vakjes vullen is gemakkelijker dan een hele pagina. Je kunt je telkens helemaal richten op een piepklein plaatje en het mooie is dat twaalf van die plaatjes bij elkaar toch altijd een samenhangend geheel worden.
Een vakjesvel maak je door stukjes gekleurd papier van ongeveer 3 x 3 cm op een ondergrond te plakken. Daarna plak, teken en schrijf je iets in ieder vak. (Ja, dat wordt priegelen.)
Het toeval (daar heb je het weer) liet een soort blauwbaardverhaal ontstaan, (nieuwsgierig dom meisje- weggelokt en er ingetuind - gewaarschuwd maar niet geluisterd - gesnapt - gegild - geslacht en opgevreten - betreurd - beweend - herdacht. De woorden bij de plaatjes kwamen toen eigenlijk vanzelf.
- Zoek kleine plaatjes (dat kunnen ook details van grotere foto’s zijn!!) en knip ze uit.
- Neem effen (knutsel)papier in een kleur die past bij je afbeeldingen en knip er 12 blokjes van. Plak die blokjes in je journaal, eventueel op een gekleurde ondergrond (hier zwart).
- Plak de plaatjes erop in een geschikte volgorde. Kijk of er een 'verhaal' in zit!
- Met kleine lijn- of kleuraccenten maak je er een geheel van; krabbel, stippel, slinger, spiraal of schrijf er omheen. Gebruik fineliner, krijt, stift of kleurpotlood..
- Leuk is het om de vormen van het plaatje wat te ‘verlengen’ over je achtergrondblokje.
- Door afbeeldingen zo te bewerken plaats je ze in een andere context en geef je er je eigen interpretatie aan.
Het is het leukst als je vanuit een thema kunt beginnen. Bij mij ging dat zo: Toen ik klaar zat met mijn bloedrode geknipte blokjes, op zoek naar een onderwerp, viel mijn oog op het programmablad van de schouwburg. Het bood veel inspiratie, vooral toen ik op plaatjes met een 'rode sfeer' ging letten. Het formaat van de gevonden plaatjes was ook handig: klein en precies passend voor mijn peuterige blokjes.Het toeval (daar heb je het weer) liet een soort blauwbaardverhaal ontstaan, (nieuwsgierig dom meisje- weggelokt en er ingetuind - gewaarschuwd maar niet geluisterd - gesnapt - gegild - geslacht en opgevreten - betreurd - beweend - herdacht. De woorden bij de plaatjes kwamen toen eigenlijk vanzelf.
Bovenstaande oefening (en meer dan honderd andere!) vind je in “Creativiteit geen Kunst” van Jenny de Bode en Lia Nijman dat je hier kunt bestellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten